mandag 6. februar 2012

Sosial web 2


En av de største utfordringene en står ovenfor dersom en velger å introdusere nettsamfunn i undervisningen er digital mobbing. Dersom elevene blir kjent med ulike nettsamfunn, øker også muligheten for at de skal drive digital mobbing.

Digital mobbing skjer i hovedsak via mobiltelefon og internett. Digital mobbing kan ramme hardere fordi den eller de som mobber ikke ser den som blir mobbet. Det er lettere å mobbe dersom en ikke må se den som blir mobbet i øynene. For de barna som blir utsatt for mobbing er det en ekstra belastning at mobbingen ikke tar slutt når de er hjemme. Hjemme skal være en plass der barna kan føle seg trygge, og ikke en plass der de blir utsatt for mobbing. Hvor skal de da gjøre av seg for å finne den tryggheten som de trenger?

I følge siden dubestemmer.no (2012) kjenner så mye som halvparten av norske ungdommer noen som har blitt mobbet via mobiltelefon eller internett. Medietilsynet (2012) sier at hele 70 % av barn og unge i Norge sier at de  har blitt utsatt for, eller kjenner noen som har blitt utsatt for digital mobbing. Selv om tallene varierer, kan vi ikke komme unna at tallene er altfor høye. Det er ulovlig å drive med digital mobbing, og i 2007 fikk en jente 4500 kroner i bot etter å ha kalt en annen jente for ”hore” i et chatterom (dubestemmer.no, 2012). Jeg mener at det var et viktig signal å sende til alle barn som driver med digital mobbing. Det er ikke lov, og det er straffbart dersom du gjør det. Medietilsynet (2012) kommer med gode råd til hvordan man kan være med på å stoppe den digitale mobbingen. Anbefaler alle å ta en titt innom å se.

Digital mobbingen er noe som skjer uavhengig av om sosiale medier blir brukt i skolen eller ikke, det er derfor desto viktigere at vi som lærere tar dette på alvor å jobber med å bekjempe digital mobbing. Det finnes mange gode nettressurser der ute som kan være til hjelp, dubestemmer.no og medietilsynet.no er bare to av mange eksempler på hva som finnes der ute. Noe som jeg synes er veldig positivt er at Medietilsynet, Telenor, Røde kors og Barnevakten har inngått et samarbeid om en felles kampanje mot digital mobbing, kalt ”Bruk Hue” (Erdal, 2012). Kampanjen skal ha en skoleturné til ungdomsskoler over hele landet, og starter 31. Januar 2012. Kanskje den kommer til en skole nær deg.


Kilder:
Dubestemmer.no (2012) mobbing.dubestemmer.no [Internett] Tilgjengelig fra: http://mobbing.dubestemmer.no/flash#/forside [Lastet ned 28.01.12]

Erdal, I.J. (2012) Sosial web 2. Forelesning for DKL102 våren 2012 ved Høgskulen i Volda.

Medietilsynet (2012) Trygg bruk. [Internett] Tilgjengelig fra: http://www.medietilsynet.no/no/Trygg-bruk/ [Lastet ned 28.01.12]

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar